Η Ιστορία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος ανήκει στο διεθνές δίκτυο Αρμενικών Εθνικών Επιτροπών

Η Δημιουργία του Διεθνούς Δικτύου Αρμενικών Εθνικών Επιτροπών

Το 1965 ήταν η επέτειος των 50 χρόνων της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία. Ο αρμενικός λαός είχε πλέον αποφασίσει να εντατικοποιήσει και να πολιτικοποιήσει τον αγώνα του για αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Διεθνή Κοινότητα και κυρίως από την Τουρκία.

Την ιστορική αυτή χρονιά, το κόμμα της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας (Τασνακτσουτιούν), είχε την πρωτοβουλία της ίδρυσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, των Αρμενικών Εθνικών Επιτροπών, που θα προωθούσαν με πολιτικά μέσα τις δίκαιες διεκδικήσεις του αρμενικού λαού. Σύντομα οι Αρμενικές Εθνικές Επιτροπές "αγκαλιάσθηκαν" από τον αρμενικό λαό και έγιναν οι κύριοι εκφραστές των διεκδικήσεών του. Σήμερα λειτουργούν Αρμενικές Εθνικές Επιτροπές σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου  και βεβαίως στην πρωτεύουσα Γιερεβάν της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Αρμενίας. Σε διεθνές επίπεδο, το έργο του συντονισμού των δραστηριοτήτων έχουν αναλάβει τα Περιφερειακά Γραφεία της Α.Ε.Ε., σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες,  Μόσχα και Βηρυτό.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή είναι ο κατεξοχήν πολιτικός φορέας  που εκπροσωπεί την αρμενική Διασπορά. Βασικός σκοπός κατά την ίδρυσή της ήταν και παραμένει, αφενός, η ενημέρωση της κοινής γνώμης και των πολιτικών φορέων, σχετικά με τη Γενοκτονία που διέπραξε η Τουρκία το 1915, με σκοπό την ολοκληρωτική εξόντωση του Αρμενικού λαού και, αφετέρου, η προβολή και προώθηση θέσεων, σε πολιτικό επίπεδο, για την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας και των συνεπειών της, ως βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση του Αρμενικού Ζητήματος.   

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή στην Ελλάδα

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος (Α.Ε.Ε.Ε.) ιδρύθηκε το 1965 στην Αθήνα και αμέσως ίδρυσε γραφεία και στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, μέλος του δικτύου των Αρμενικών Εθνικών Επιτροπών που λειτουργούν σε όλες τις κοινότητες της αρμενικής διασποράς, είναι ο κύριος πολιτικός φορέας για την προβολή και προώθηση του Αρμενικού Ζητήματος.

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας το 1991, αυτονόητη ήταν και εξακολουθεί να είναι η στήριξη από την Α.Ε.Ε.Ε. των θέσεων και συμφερόντων της νεαρής Αρμενικής Δημοκρατίας, όπως και η προβολή  και προώθηση της ειρηνικής και δίκαιης επίλυσης του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που σχεδόν ταυτόχρονα προέκυψε. Οι θέσεις και απόψεις της Α.Ε.Ε.Ε. εκφράζουν συλλογικά τις πολιτικές διεκδικήσεις των Αρμενίων.

Η Δράση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος

Χάρη στις προσπάθειες της Α.Ε.Ε.Ε., αλλά και την πολιτική βούληση όλων των ελληνικών κομμάτων, στις 25 Απριλίου 1996 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα νόμο, βάσει του οποίου η Ελληνική Πολιτεία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία και έκτοτε αναλαμβάνει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας. Ετσι, κάθε χρόνο τον Απρίλιο, η Α.Ε.Ε.Ε.σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία, διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη.

Επί πλέον η Α.Ε.Ε.Ε., στα πλαίσια της ευρύτερης ενημέρωσης της Ελληνικής κοινής γνώμης για τα εθνικά μας θέματα, διοργανώνει πολιτικές εκδηλώσεις, ημερίδες και σεμινάρια με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Ελλήνων και ξένων  ομιλητών και εισηγητών. Παράλληλα, προωθεί τις προσπάθειες για την διερεύνηση και ανάδειξη του γεγονότος της αρμενικής Γενοκτονίας στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ένας σημαντικός τομέας των δραστηριοτήτων της Α.Ε.Ε.Ε. είναι η ενίσχυση των εθνικών και πολιτικών θέσεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας και η ενδυνάμωση των υποδομών και της οικονομίας της χώρας με τη βοήθεια που εξασφαλίζεται από την Ελληνική Πολιτεία. Στα πλαίσια της δραστηριότητας αυτής, υπάρχει στενή συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα.

Στον κύκλο των δραστηριοτήτων της Α.Ε.Ε.Ε. , περιλαμβάνονται επίσης: 

  • η διοργάνωση πολιτικών εκδηλώσεων ημερίδων και συνεδρίων
  • η έκδοση  βιβλίων
  • η διοργάνωση εκθέσεων φωτογραφικών και κινηματογραφικών ντοκουμέντων
  • η δημοσίευση ενημερωτικών άρθρων και ανακοινώσεων τύπου κλπ
Δράσεις στην Ευρώπη

Η Α.Ε.Ε.Ε. με εκπρόσωπό της συμμετέχει στην Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ευρώπης, με έδρα τις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, εντάσσονται οι προσπάθειες για τη λήψη αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με:

  • την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία ως βασική προϋπόθεση ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • την επίλυση με ειρηνικά μέσα του ζητήματος της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ)
  • την προστασία των δικαιωμάτων των Αρμενίων που ζουν στην περιοχή Τσαβάχκι της Γεωργίας
  • την προστασία των δικαιωμάτων της αρμενικής μειονότητας και των αρμενικών μνημείων στην Τουρκία (κατεχόμενα εδάφη)
  • τη συμπαράσταση στην Δημοκρατία της Αρμενίας στις επαφές της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Αρμενική Παροικία στην Ελλάδα

Η παρουσία των Αρμενίων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη των 100 χρόνων και συνοψίζεται με σχέσεις αγάπης, αλληλοεκτίμησης και σεβασμού με τον αδελφό ελληνικό λαό ο οποίος υποδέχθηκε με θέρμη και συγκατάβαση τους πρόσφυγες Αρμένιους το 1922.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ι.Κ.Χασιώτη, η παρουσία των Αρμενίων στην Ελλάδα είναι μακρά ενώ υπάρχουν εκκλησίες που χρονολογούνται μερικούς αιώνες όπως, για παράδειγμα, οι εκκλησίες στο Ηράκλειο Κρήτης από το 1669 και το Διδυμότειχο από το 1735.

Η πρώτη με καταγεγραμμένο αρχειακό υλικό οργάνωση των Ελλήνων Αρμενίων αναφέρεται στην παροικία της Θεσσαλονίκης. Το αρχείο της εκκλησίας της Θεσσαλονίκης, στο οποίο οι επίσημες καταγραφές άρχισαν από το 1885, έχει σημαντική ιστορική αξία όχι μόνο για την ιστορία της παροικίας, αλλά και της ίδιας της πόλης της Θεσσαλονίκης, αφού διεσώθη από την πυρκαγιά του 1917 και διατηρείται εδώ και 120 περίπου χρόνια.

29 Φεβρουαρίου 1908

Εγκρίνεται το καταστατικό της αρμενικής παροικίας στην Ελλάδα από τον Γεώργιο Α΄. Η έγκριση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ.φύλλου 250)

21 Φεβρουαρίου 1909

Με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Ν. Δ. Λεβίδη χορηγήθηκε άδεια για την διεξαγωγή εράνου για ανέγερση Ιερού Ναού της αρμενικής κοινότητας στην Αθήνα.

1921-1923

Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής κατέφυγαν στην Ελλάδα από την Ανατολική Θράκη, την Κιλικία και την Ιωνία περισσότεροι από 120.000 Αρμένιοι πρόσφυγες μεταξύ των οποίων περίπου 8.000 ορφανά Αρμενόπουλα. Μοιράστηκαν με τους Έλληνες ομότυχούς τους τις ίδιες προβληματικές συνθήκες διαβίωσης σε κοινά παραπήγματα και φτωχικές συνοικίες της περιφέρειας των μεγάλων πόλεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε ορισμένες από τις συνοικίες αυτές είχαν δοθεί ενδεικτικές λαϊκές προσωνυμίες: «Αρμενοχώρι» για τις Συκιές της Θεσσαλονίκης και τα «Αρμεναίικα» για το Δουργούτι της Αθήνας. Οι Αρμένιοι πρόσφυγες δημιούργησαν σχολεία, οικοκυρικές σχολές, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και εκκλησίες.

1940 - 1946

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι Αρμένιοι προσέφεραν αναλογικά σημαντικό μερίδιο στα θύματα του πολέμου. Υπολογίζεται ότι κατά το διάστημα αυτό χάθηκαν πάνω από 2000 Αρμένιοι.

1960

Διευρύνονται οι δραστηριότητες του αρμενικού στοιχείου της Ελλάδας. Η ανανέωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έξοδο από την ενδοκοινοτική εσωστρέφεια. Η τρίτη και η τέταρτη γενιά των Αρμενίων της διασποράς έχοντας αποκτήσει δυναμισμό, κοινωνική αυτοπεποίθηση και οικονομική ευμάρεια, άρχισε τη συστηματική και οργανωμένη προώθηση του Αρμενικού Ζητήματος και τη διαφώτιση της κοινής γνώμης.

Σήμερα

Ο αριθμός των Αρμενίων στην Ελλάδα σήμερα είναι περίπου 60.000 άτομα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Ελλάδα, υπήρξαν και εξακολουθούν να αποτελούν ένα στοιχείο υγιές και δυναμικό, που με αποφασιστικότητα και απολύτως ευσυνείδητα λειτουργεί σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, και συγχρόνως, με υπευθυνότητα και αφοσίωση προσπαθεί να διατηρήσει τις εθνικές του παρακαταθήκες, να προασπίσει και να προωθήσει τον δίκαιο αγώνα του λαού του.

Σχολεία, Εκκλησία & Τύπος

Η έδρα της Μητρόπολης των εν Ελλάδι Ορθόδοξων Αρμενίων βρίσκεται στην Αθήνα.

Στην Αθήνα επίσης λειτουργούν τρία δημοτικά σχολεία και ένα γυμνάσιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης λειτουργεί σχολείο κάθε Σάββατο πρωί.

Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου (1923-1938) εκδίδονταν στην Ελλάδα περισσότερα από δέκα αρμενόφωνα φύλλα. Όταν μετά τη παλιννόστηση του 1946-48 ο αριθμός των Αρμενίων συρρικνώθηκε, διακόπηκε η έκδοση των περισσότερων φύλλων. Σήμερα τον ημερήσιο τύπο καλύπτει η εφημερίδα «Azad Or» (Ελεύθερη Ημέρα), που εκδίδεται στην Αθήνα και διανέμεται καθημερινά σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Η εφημερίδα διαθέτει σύγχρονο τυπογραφείο, ενώ υπάρχουν και αρκετές εκδόσεις με λογοτεχνικό, ιστορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον.

Αρμενικά Σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με τους παρακάτω τρόπους:

Phone: 21 0957 4973
Fax: 21 0957 4973
Email : arfgr@otenet.gr

Copyright © Armenian National Committee of Greece. All Rights Reserved.