Δημοκρατία του Αρτσάχ:
Παράγοντας Σταθερότητας στον Καυκάσο

 

παραμετροσ #1

Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε όλη τη σοβιετική εποχή, διατήρησε νόμιμη αξίωση για επανένωση με την Αρμενία. Ο εξαναγκασμός των ελεύθερων πολιτών να ζουν κάτω από το αυταρχικό, ξένο καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν – πλέον μια κληρονομική μοναρχία – θα υπονόμευε χρόνια δημοκρατικής προόδου και θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή για γενιές.

Οποιαδήποτε προσπάθεια εξαναγκασμού του αρμενικού λαού υπό ξένη κυριαρχία υπονομεύει το δικαίωμα στην ελευθερία και στην αυτοδιάθεση.

παραμετροσ #2

H δέσμευση για Δημοκρατία

Από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του το 1991, το Ναγκόρνο Καραμπάχ διεξήγαγε με επιτυχία περισσότερες από δέκα κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές – οι οποίες έχουν εγκωμιαστεί από διεθνείς παρατηρητές ως ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς. Οι προεδρικές εκλογές του Ιουλίου του 2012 έγιναν ευνοϊκά δεκτές από περισσότερους από 80 διεθνείς παρατηρητές από περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α. Το Freedom House αναβάθμισε το καθεστώς δημοκρατίας του Καραμπάχ ως αποτέλεσμα του 2012.

democracy-banner

παραμετροσ #3

H δέσμευση για Ειρήνη

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει επανειλημμένα επιδείξει τη δέσμευσή του για μια ειρηνική λύση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ήταν ένα από τα τρία συμβαλλόμενα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1994. Σε αντίθεση με το Αζερμπαϊτζάν, η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μαζί με την Αρμενία, υποστηρίζουν τις κλήσεις να απομακρυνθούν οι ελεύθεροι σκοπευτές από τα σύνορα.

παραμετροσ #4

Διεθνής Αναγνώριση

Η ίδρυση του κράτους του Ναγκόρνο Καραμπάχ διεξήχθη σύμφωνα με τις αρχές και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από το διεθνές δίκαιο για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά που είναι αναγκαία για να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος όπως καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του Μοντεβιδέο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατών (26 Δεκεμβρίου 1933).

Σήμερα, η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναπτύσσεται και μάλιστα ως ένα πλήρες δημοκρατικό κράτος.

Η αποδοχή αυτού του γεγονότος και στη νέα διεθνή πραγματικότητα που αναγνωρίζει τη Δημοκρατία του Ορεινού Καραμπάχ ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος:

  • θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ
  • θα αποτελέσει ένα βήμα προόδου για τη διεθνή κοινότητα
  • θα συμβάλει θετικά στην ενίσχυση της ασφάλειας και της μακροχρόνιας σταθερότητας της περιοχής οι οποίες είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικονομική και πολιτική ανάπτυξη του συνόλου του Νοτίου Καυκάσου
international-recognition

παραμετροσ #5

Η Απειλή του Αζερμπαϊτζάν για την περιφερειακή σταθερότητα

Η θέση του Αζερμπαϊτζάν, που παραμένει αμετάβλητη για περισσότερα από 20 χρόνια, είναι να εξαναγκάσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ υπό την κυριαρχία του, όπως το είχε επιβάλει αυθαίρετα το σοβιετικού καθεστώς με απόφαση του Στάλιν το 1921.

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να πιέσει τη διεθνή κοινότητα να επικυρώσουν την πολιτική του Ιωσήφ Στάλιν, αναγκάζοντας τον ελεύθερο λαό του Αρτσάχ να επιστρέψει σε ένα αποτυχημένο σύστημα ξένης κυριαρχίας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, το Αζερμπαϊτζάν έκανε απερίσκεπτα βήματα που συνέβαλαν στην αστάθεια της ευρύτερης περιοχής του Καυκάσου:

  • κατάρριψε μη-στρατιωτικό ελικόπτερο που βρισκόταν στον εναέριο χώρο του Καραμπάχ
  • απειλεί διαρκώς να καταρρίψει όσα πολιτικά αεροσκάφη πετούν από και προς το Καραμπάχ
  • απορρίπτει επανειλημμένα τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ομάδας του Μινσκ να αποσυρθούν οι ελεύθεροι σκοπευτές, παρόλο που η Αρμενία και το Καραμπάχ συμφώνησαν να το κάνουν
  • απειλεί να ανανεώσει την επιθετικότητα, με τον Πρόεδρο Ilham Aliyev να δηλώνει ότι «μόνο το πρώτο στάδιο του πολέμου έχει τελειώσει» και να αποδεικνύει τις προθέσεις του με αποκορύφωμα τον τετραήμερο πόλεμο τον Απρίλη του 2016
  • απένειμε χάρη σε έναν Αζέρο στρατιωτικό το 2012, επειδή σκότωσε έναν Αρμένιο εταίρο του ΝΑΤΟ στον ύπνο του στη Βουδαπέστη, γεγονός το οποίο επικρίθηκε διεθνώς, μεταξύ άλλων και από τον τότε Πρόεδρο των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα
  • αύξησε εκθετικά τον στρατιωτικό προϋπολογισμό του, ο οποίος είναι υπερδιπλάσιος ολόκληρου του κρατικού προϋπολογισμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με τους παρακάτω τρόπους:

Phone: 21 0957 4973
Fax: 21 0957 4973
Email : arfgr@otenet.gr

Copyright © Armenian National Committee of Greece. All Rights Reserved.